2004
Xamfrà és fundat l’any 2004 per la Fundació L’ARC Música amb el suport de dues Fundacions (Avina i Levi’s) fent tallers a l’Institut Miquel Tarradell. El curs comença amb 16 participants i acaba amb 42.
Curs 2006 - 2007
Xamfrà acaba el curs amb més de 80 matriculats, amb edats compreses entre els 4 i 18 anys i provinents de diferents països: Bolívia, Argentina, Perú, Veneçuela, Santo Domingo, Índia, Pakistan, Romania, Uruguai, Algèria, Equador, Filipines, Colòmbia, Guinea Equatorial, Marroc, Senegal, Nigèria, Cuba, Anglaterra i Alemanya.
Curs 2008 - 2009
El nombre de matriculats supera els 130 i Xamfrà rep el III Premi Federico Mayor Zaragoza d’Amics de la UNESCO, com a exemple de bones experiències de convivència entre cultures. També es diversifiquen les entitats que participen a Xamfrà: Centre Salvador Gavina, Fundació Social del Raval i Franja Joves.
Curs 2010 - 2011
Els alumnes són més de 170. Incorporem tallers amb la Fundació Escó: música amb mares i nadons i coral de dones.
Curs 2012 - 2013
Fem un nou taller de Cant i música per a joves.
Xamfrà rep el “Premio Nacional de Educación a Proyectos de entidades para la promoción educativa”, atorgat pel Ministerio de Educación.
Participació de Xamfrà al Festival Punto y Raya júnior.
Engeguem El Teler de Música, una iniciativa d'emprenedoria social per impulsar i fer sostenibles projectes de música i comunitat. Un espai de recursos didàctics i reflexió compartida per a professionals de l'educació que utilitzen la música com a eina pedagògica.
Curs 2014 - 2015
Xamfrà és reconegut amb el premi Francesc Candel (de la Fundació Carulla) i la directora Ester Bonal rep el Premi d’Acció Cívica i Ciutadania, atorgat per la mateixa Fundació.
Comença el taller d’orquestra dels dijous amb alumnes de cello, violí i clarinet. Els divendres s’inicia un taller de coreografia i moviment per a joves.
Curs 2016 - 2017
Comencem a fer tallers en horari escolar a l’Escola Pere Vila (música i moviment a infantil i conjunt orquestral a 4t, 5è i 6è) i en horari extraescolar a l’Escola Cal Maiol (música, moviment a infantil i ukelele a cicle inicial). Alhora coordinem els tallers d’Educart pel Desenvolupament a l’Institut Miquel Taradell, a l’Escola Mediterrània i a l’Escola Mestre Morera.
Curs 2018 - 2019
El projecte Resist’art guanya el premi 25 de Novembre 2018 per la prevenció de la violència de gènere, convocat per l’Ajuntament de Barcelona. “Resist’art” esdevé un projecte integral, fet conjuntament amb el col·lectiu Las Anónimas, i en col·laboració amb diverses associacions i entitats del barri i la ciutat (Androna, Fundació Guné, Lloc de la dona, Diàlegs de dona, Fundació Escó...).
Curs 2020 - 2021
Xamfrà rep el Premi Nacional de Cultura 2020 que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts pel seu rigor artístic i el seu compromís amb la Cultura de base.
En aquest curs tenim la incorporació del col·lectiu la Llama que ens ajuda amb l’estrena dels tallers de Ràdio, Rap i rimes i Producció musical. Incorporem material de producció musical i transformem una aula en un estudi de gravació.
Malgrat la situació pandèmica mundial Xamfrà segueix remant detectant més que mai necessitats de cohesió social i de compromís amb les famílies més vulnerables i amb esforços intentem tancar el mínim possible per tal que els i les alumnes de Xamfrà mantinguin el vincle i tinguin una via de sortida a la situació de tancament.