Brook Preloader

XAMFRÀ

Un espai de trobada on treballem per garantir el compliment del dret universal a la pràctica artística.

Qui som

Necessitat detectada

Perquè no volem viure en una societat segregada en espais impermeables entre si, on la inequitat a l’accés d’oportunitats situa moltes persones en risc d’exclusió.

Perquè la impermeabilitat entre grups socials dibuixa un mapa de parcel·les estanques, el contacte entre les quals pot despertar indiferència, desconfiança i, fins i tot, violència.

Perquè les declaracions universals de drets humans i culturals identifiquen l’accés a la pràctica artística i cultural continuada com un dret necessari per garantir la dignitat de totes les persones.

Què volem

Acollir tothom, generar processos de desenvolupament artístic comunitari, crear oportunitats formatives i laborals per a joves, contribuir a allunyar-nos de situacions socials de violència i indiferència tot creant condicions i climes que evolucionin cap a la convivència.

Per a què

Per garantir el compliment del dret universal a la pràctica artística.

Els protagonistes

Persones de totes les edats, situació i condició que vulguin participar en activitats artístiques, amb especial atenció a la mobilització i dinamització de les persones més vulnerables.

Els nostres valors

Davant d’una societat on la cultura imperant és la de l’individualisme, l’egoisme, l’aïllament i la desconfiança, des de Xamfrà estem entossudits a generar-ne una on els valors siguin la generositat, el compromís, la permeabilitat, la confiança i la cooperació.

Des de Xamfrà reivindiquem que si la cultura és patrimoni de la humanitat, generar-la és patrimoni de la comunitat. I fer comunitat demana una mirada atenta i respectuosa i, sobretot, una mirada de 360 graus.

Per ser motor generador de desenvolupament cultural comunitari cal estar al cas de totes les oportunitats que se’ns creuen, per provocar la coparticipació i col·laboració entre persones, entitats i institucions.

Com treballem

1_icones_com_treballem
Creant espais artístics compartits, incloent tot tipus de públics, realitzant acompanyaments educatius, fent xarxa... i molt més.
2_icones_com_treballem
Facilitant i promovent l’accés a la pràctica artística de persones de totes les edats, amb especial atenció a les persones i col·lectius en risc d’exclusió social.
3_icones_com_treballem
Comprometent-nos en l’acompanyament educatiu i artístic d’infants, joves i famílies, amb especial atenció als que pateixen risc d’exclusió social.
4_icones_com_treballem
Fent xarxa a tots nivells. Perquè entenem fer xarxa com una actitud! Un contínuum de proactivitat per generar oportunitats de participació i col·laboració.
5_icones_com_treballem
Assessorant iniciatives que vulguin treballar per l’equitat social i educativa a través de les pràctiques artístiques.
6_icones_com_treballem
Avançant en la corresponsabilització social per fer sostenibles aquelles iniciatives que garanteixin l’accés a la pràctica artística de tothom.

Recorregut

2004
Xamfrà és fundat l’any 2004 per la Fundació L’ARC Música amb el suport de dues Fundacions (Avina i Levi’s) fent tallers a l’Institut Miquel Tarradell. El curs comença amb 16 participants i acaba amb 42.
Curs 2006 - 2007
Xamfrà acaba el curs amb més de 80 matriculats, amb edats compreses entre els 4 i 18 anys i provinents de diferents països: Bolívia, Argentina, Perú, Veneçuela, Santo Domingo, Índia, Pakistan, Romania, Uruguai, Algèria, Equador, Filipines, Colòmbia, Guinea Equatorial, Marroc, Senegal, Nigèria, Cuba, Anglaterra i Alemanya.
Curs 2008 - 2009
El nombre de matriculats supera els 130 i Xamfrà rep el III Premi Federico Mayor Zaragoza d’Amics de la UNESCO, com a exemple de bones experiències de convivència entre cultures. També es diversifiquen les entitats que participen a Xamfrà: Centre Salvador Gavina, Fundació Social del Raval i Franja Joves.
Curs 2010 - 2011
Els alumnes són més de 170. Incorporem tallers amb la Fundació Escó: música amb mares i nadons i coral de dones.
Curs 2012 - 2013
Fem un nou taller de Cant i música per a joves.
 Xamfrà rep el “Premio Nacional de Educación a Proyectos de entidades para la promoción educativa”, atorgat pel Ministerio de Educación. 
Participació de Xamfrà al Festival Punto y Raya júnior. Engeguem El Teler de Música, una iniciativa d'emprenedoria social per impulsar i fer sostenibles projectes de música i comunitat. Un espai de recursos didàctics i reflexió compartida per a professionals de l'educació que utilitzen la música com a eina pedagògica.
Curs 2014 - 2015
Xamfrà és reconegut amb el premi Francesc Candel (de la Fundació Carulla) i la directora Ester Bonal rep el Premi d’Acció Cívica i Ciutadania, atorgat per la mateixa Fundació. 
Comença el taller d’orquestra dels dijous amb alumnes de cello, violí i clarinet. Els divendres s’inicia un taller de coreografia i moviment per a joves.
Curs 2016 - 2017
Comencem a fer tallers en horari escolar a l’Escola Pere Vila (música i moviment a infantil i conjunt orquestral a 4t, 5è i 6è) i en horari extraescolar a l’Escola Cal Maiol (música, moviment a infantil i ukelele a cicle inicial). Alhora coordinem els tallers d’Educart pel Desenvolupament a l’Institut Miquel Taradell, a l’Escola Mediterrània i a l’Escola Mestre Morera.
Curs 2018 - 2019
El projecte Resist’art guanya el premi 25 de Novembre 2018 per la prevenció de la violència de gènere, convocat per l’Ajuntament de Barcelona. “Resist’art” esdevé un projecte integral, fet conjuntament amb el col·lectiu Las Anónimas, i en col·laboració amb diverses associacions i entitats del barri i la ciutat (Androna, Fundació Guné, Lloc de la dona, Diàlegs de dona, Fundació Escó...).
Curs 2020 - 2021
Xamfrà rep el Premi Nacional de Cultura 2020 que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts pel seu rigor artístic i el seu compromís amb la Cultura de base. En aquest curs tenim la incorporació del col·lectiu la Llama que ens ajuda amb l’estrena dels tallers de Ràdio, Rap i rimes i Producció musical. Incorporem material de producció musical i transformem una aula en un estudi de gravació. Malgrat la situació pandèmica mundial Xamfrà segueix remant detectant més que mai necessitats de cohesió social i de compromís amb les famílies més vulnerables i amb esforços intentem tancar el mínim possible per tal que els i les alumnes de Xamfrà mantinguin el vincle i tinguin una via de sortida a la situació de tancament.
Curs 2005 - 2006
Xamfrà rep el Premi d’Educació Ciutat de Barcelona.
Curs 2007- 2008
Els matriculats ja superen els 100 participants. La diversitat de països de procedència i de tallers impartits augmenta.
Curs 2009 - 2010
Xamfrà segueix creixent i el nombre d’inscrits ja supera els 150. Inaugurem el local del carrer Tàpies (la seu actual). 
Xamfrà forma part de la Comissió Social i la Comissió de Cultura de la Fundació Tot Raval, que organitza i dinamitza diversos projectes vinculats al barri i al Districte: participació en la Xarxa de Lectura, Comissió Educació, Comunitat de Tot Raval i Projecte Els Experts. A més, Xamfrà s’adhereix al programa l’Auditori Apropa de l’Auditori de Barcelona.
Curs 2011 - 2012
L’alumnat ja supera els 200 inscrits. Incorporem nous tallers: violí tradicional i tarota. Es forma la Colla amb acordions, flabiols, tamborins, tarotes i violins. Afegim un nou taller, realitzat en col·laboració amb la Fundació Hospitalitat, per a persones adultes amb discapacitat intel·lectual.
Participem en el projecte Cantem el Messies (La Caixa i Orquestra Simfònica del Vallès) al Palau de la Música i en el projecte Et Toca a TU (amb l’OBC) a l’Auditori, juntament amb el projecte Barris en Solfa de Badalona Sud.
La Colla de Xamfrà (grup de música i dansa per a nens, nenes i joves del barri del Raval a Barcelona) participa en les Festes de St. Antoni i St. Jordi al Raval.
Curs 2013 - 2014
El nombre d’alumnes segueix pujant i ja supera els 300. Xamfrà és reconegut amb el Premi Marta Mata (de l’associació Rosa Sensat) i el Premi Tatiana Sisquella (del Diari Ara). 
Es comencen a fer tallers de violoncel en grups de 3 alumnes i un nou taller d’improvisació per a joves.
Curs 2015 - 2016
Engeguem el taller de Basket Beat. 
Se segueixen treballant els vincles amb casals i centres oberts per donar resposta a les necessitats dels seus grups d’infants i joves.
Xamfrà coordina els tallers d’Educart al Raval, a la Barceloneta i a la Ciutat Meridiana, així com els tallers de Teatre i Emocions a La Salut-Llefià de Badalona. 
Es continua amb els tallers de diversificació curricular de l’INS Miquel Tarradell i de coral amb l’Escola Milà i Fontanals.
Curs 2017 - 2018
Engega amb més de 450 participants a Xamfrà i, pel que fa a la intervenció a la ciutat, aquesta xifra s’amplia a més de 800 alumnes. 
Comencem a treballar amb les fundacions Sant Joan de Déu, Arrels, Diàlegs de Dona i Quatre Vents. Engeguem un taller amb nens i nenes de p3 amb les famílies a l’aula.
El Teler de Música, projecte d’emprenedoria social per ajudar a fer sostenible Xamfrà i per contribuir a la formació continuada dels professors de música, esdevé sostenible per primera vegada i genera un petit benefici. 
Coordinem, juntament amb l’Institut del Teatre, un postgrau d’acció social i arts escèniques.
 La Fundació L’ARC Música guanya el concurs públic per coordinar el projecte EducARTS als barris de la Zona Nord de Barcelona.
Curs 2019 – 2020
Renovem la imatge gràfica de Xamfrà i estrenem nou Web. Xamfrà rep el premi Alícia pel Projecte Social, concedit per l’Acadèmia catalana de la música. També rep el premi JovEmprèn atorgat per l'Associació Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià, per idees emprenedores liderades per joves. I per últim rep el premi Solidaritat 2019 que concedeix des de 1987 l’Institut de Drets Humans de Catalunya per la tasca solidària que realitza Xamfrà en favor de la convivència i la cohesió social, reivindicant la diversitat mitjançant les expressions culturals. Xamfrà juntament amb altres entitats del territori espanyol rep el 1er premi del "Desafio solidari" de la Fundació Botín pel projecte “IncluARTE”, un projecte d'inclusió i empoderament de la infància a través de l'art.

Ens ajudes a aconseguir el dret universal a la pràctica artística?